Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich
Kujawska Spółdzielnia Mleczarska
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego - System Jakość Tradycja
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”, Materiał opracowany przez Kujawską Spółdzielnie Mleczarską, Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

NATURALNY
smak tradycji

Produkty mleczne wytwarzane
według tradycyjnych receptur

   
Śmietana Wiejska 18%

Śmietana Wiejska 18%

Nasze produkty mleczne

Kefir z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej

Kefir z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej

Produkowany z mleka pasteryzowanego najwyższej jakości, z dodatkiem bakterii kefirowych.

Obecność żywych kultur bakterii kefirowych wpływa dobroczynnie na organizm u osób spożywających kefiry, stymuluje układ odpornościowy, ułatwia trawienie i zachowanie prawidłowej mikroflory jelitowej. Spożywanie kefiru chroni przed wnikaniem patogennych bakterii do przewodu pokarmowego a także wspomaga obniżenie "złego" cholesterolu LDL. Ma również wysokie walory smakowe i działa orzeźwiająco.

Wartość odżywcza w 100g:

białko 3,1g, węglowodany 4,7g, tłuszcz 2,0g

Wartość energetyczna w 100g:

52kcal (217 kJ)

Gramatura:

400g

Śmietana Wiejska 18%%

Śmietana Wiejska 18%

Delikatna, gęsta, lekko kremowa śmietana o wyśmienitym smaku i aromacie.

Zawiera wyłącznie mleko i żywe kultury bakterii kwaszących. Naturalna, bez żadnych dodatków, co sprawia, że polecana jest szczególnie do potraw na zimno - sałatek, chłodników, dressingów. Zawartość dobroczynnych żywych kultur bakterii sprzyja prawidłowemu przebiegowi procesów trawienia.

Wartość odżywcza w 100g:

białko 2,7g, węglowodany 3,7g, tłuszcz 18,0g

Wartość energetyczna w 100g:

190kcal (784kJ)

Gramatura:

200g / 360g

Twaróg śmietankowy

Twaróg śmietankowy

Twaróg śmietankowy z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej dzięki wyższej zawartości tłuszczu oraz dodatkowej homogenizacji mleka, uzyskuje wyjątkowy posmak śmietanki oraz konsystencję odpowiednią do stosowania jak produkt do smarowania np. kanapek oraz po dodaniu nowalijek otrzymujemy gotowy twarożek już bez dodawania śmietany.

Jest produktem w 100% naturalnym z tak zwaną czystą etykietą, nie zawiera sztucznych barwników, polepszaczy ani konserwantów

Wartość odżywcza w 100g:

białko 11g, weglowodany 2,4g, tłuszcz 16g

Wartość energetyczna w 100g:

837 kJ (202 kcal)

Gramatura:

ok. 300g-400g

Twaróg Klinek Tłusty

Twaróg Klinek Tłusty

Twaróg tłusty, produkowany z mleka pasteryzowanego. Wytwarzany całkowicie tradycyjna metoda z zastosowaniem wanien twarożkarskich. Dzięki tej metodzie twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej zachowuje żywe kultury bakterii oraz bogactwo łatwo przyswajalnych związków mineralnych, w tym wapnia, białka i witamin.

Znakomity do wyrobów kulinarnych, ciast, kanapek oraz popularnych wśród dzieci twarożków ze śmietaną wiejską 18% z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej, produkowaną przez Kujawska Spółdzielnie Mleczarska we Włocławku. Profesjonalne badania (przeprowadzone w Instytucie Mleczarstwa Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie) potwierdzają stałą najwyższą jakość twarogu na przestrzeni wielu lat.

Wartość odżywcza w 100g:

białko 18g, weglowodany 3,5g, tłuszcz 9,0g

Wartość energetyczna w 100g:

171kcal (717kJ)

Gramatura:

ok.350g

Twaróg Krajanka Półtłusty

Twaróg Krajanka Półtłusty

Półtłusty twaróg, produkowany z mleka pasteryzowanego . Wytwarzany całkowicie tradycyjną metodą. Dzięki tej metodzie twaróg krajanka z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej zachowuje żywe kultury bakterii oraz bogactwo łatwo przyswajalnych związków mineralnych, w tym wapnia, białka i witamin.

Znakomity do wyrobów kulinarnych, ciast, kanapek oraz popularnych wśród dzieci twarożków ze śmietaną wiejską 18% z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej, produkowana przez Kujawską Spółdzielnie Mleczarską we Włocławku. Profesjonalne badania (przeprowadzone w Instytucie Mleczarstwa Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie) potwierdzają stałą najwyższą jakość twarogu na przestrzeni wielu lat.

Wartość odżywcza w 100g:

białko 19g, weglowodany 3,7g, tłuszcz 4,0g

Wartość energetyczna w 100g:

131kcal (553kJ)

Gramatura:

ok.600g

Masło Osełkowe Ekstra

Masło Osełkowe Ekstra

Najszlachetniejszy produkt spośród wszystkich tłuszczów jadalnych. Wyróżnia je wysoka przyswajalność i strawność.

Odgrywa ważną role w żywieniu dostarczając organizmowi energii. Jest źródłem węglowodanów, białka, soli mineralnych oraz witamin A, D, E, F, K rozpuszczalnych w tłuszczach, niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania ludzkiego organizmu. Masło ekstra z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej ma wspaniały świeży zapach i smak, dzięki mleku pochodzącemu z nieskażonego środowiska z czystego terenu Ziemi Dobrzyńsko-Kujawskiej.

Wartość odżywcza w 100g:

białko 0,7g, weglowodany 0,7g, tłuszcz 82,0g

Wartość energetyczna w 100g:

744kcal (3058 kJ)

Gramatura:

300g

Nasze produkty to nie tylko najwyższa jakość i tradycyjne wartości. Wszystkie, stanowią tez wspaniała inspiracje do wykorzystania w Twojej kuchni. Nie ważne czy jesteś miłośnikiem klasycznej kuchni, czy lubisz kulinarne eksperyment z naszymi produktami, każdy przepis nabiera wyjątkowego smaku.

Skorzystaj z naszych gotowych przepisów, porad vlogerów kulinarnych lub po prostu puść wodze fantazji. Gotowanie to wielka i wspaniała przygoda.

Strefa Inspiracji

Strefa Inspiracji